Най-досадните типове колеги

Всичко е планирано и организирано и сте на косъм да завършите проекта в срок. Тогава разбирате, че колегата Ви не е предал навреме данните, които Ви трябват и не можете да го откриете никъде.

Телефонът Ви звъни отново - някой Ви прехвърля продажбите за пореден път.

Когато най-накрая успявате да се фокусирате отново върху задачата си, колежка се появява в офиса, за да обсъди с Вас новата цигулка на дъщеря си.

Понякога досадните навици на колегите Ви успяват да Ви вдигнат кръвното или да Ви накарат да работите през уикенда.

Ето и няколко от най-досадните типа колеги и начините да се справите с тях:

Кръшкачът

Кръшкачът е Худини в офиса - някак си винаги успява да се измъкне, когато усети, че има работа за вършене. Докато той/тя по навик закъснява с час или се измъква от бюрото си без предупреждение, Вие оставате затрупан с двойно повече работа.

Как да се справите: Конфронтирайте се с Кръшкача. Посочете проблема и разкрийте Вашите чувства или реакции и след това потърсете решение.

Пример: "Бил, вероятно не осъзнаваш двойната работа, която съм принуден да върша всеки път, когато ти закъсняваш. Това прави нашия отдел да изглежда зле. Какво мислиш, че би могъл да направиш, за да предотвратиш това за в бъдеще?"

Прехвърлящият

Прехвърлящият "разтоварва" работата си на бюрата на всички останали. Обвинява другите за собствените си грешки и отказва да направи каквото и да е извън неговата длъжностна характеристика.

Как да се справите: Първо проверете собствената си длъжностна характеристика, за да се уверите, че задачите на Прехвърлящия не са част от възложените Ви задължения.

Ако е така, уведомете шефа си за ситуацията и поискайте съвет от него.

Пример:"Имам проблем и имам нужда от вашата помощ при разрешаването му. Сали прехвърля към мен всички повиквания, за които не е сигурна към кого да се обърне. Трябва ли да отговарям на тези повиквания или да предложа да ги прнасочи към някой друг?"

Вечно отлагащият

Вечно отлагащият отлага всичко за последната възможна минута и Ви забавя, като не Ви предоставя нужната информация, за да успеете с крайния срок.

Как да се справите: Напомняйте на Вечно отлагащия за крайните срокове всяка седмица, всеки ден, колкото е нужно, за да си свършите работата. Ако това не подейства, предайте доклада навреме със или без частта на Вечно отлагащия.

Пример: Напишете "Информацията не е достъпна от Вечно отлагащия отдел."

Състезаващият се

Състезаващият се тип колега е човек, който никога няма да Ви позволи да забравите. Той превръща всичко в състезание - кой може да продаде повече, кой може да работи повече часове и т.н.

Как да се справите: Нека Състезаващият се разбере, че не се интересувате от игри на "спечелил" и "загубил".

Пример: "Сю, за мен не е важно, кой пише по-бързо на компютър, но ме притеснява, че постоянно се съревноваваш с мен. Толкова ли е важно за теб да си най-добрата във всичко?"

Критикуващият

Дрехите Ви, съпругът или съпругата Ви, изборът Ви на транспорт, начинът, по който пиете кафе, нищо не е пожалено от неодобрението на Критикуващия.

Как да се справите: Спокойно признайте на Критикуващия, че може би има някаква истина в думите му. Това Ви позволява да получите критиката комфортно, без да се тревожите, че заемате отбранителна позиция, или че се оправдавате.

Пример: Ако Критикуващият Ви каже, че панталоните Ви никога не стоят като хората, усмихнете се и кажете: „Могат да стоят и по-добре".

Прекъсващият

Той прекъсва оперативките Ви по 10 пъти само за да говори за новото си гадже. Непрекъснато звънящият Ви телефон и притискащите Ви крайни срокове не го притесняват - той продължава да Ви прекъсва и не Ви оставя да проследите мисълта си дори за 10 минути.

Как да се справите: Ако той иска просто да си поговорите - предложете му да го направите в обедната почивка. Поставете точни времеви граници на срещите и паузите и се придържайте към тях. Опитайте се да се срещате с хората в собствените им офиси, за да можете да си тръгнете, когато пожелаете.

Важното е да запомните, че трябва да говорите с колегите си преди да предприемете каквито и да е действия. Много по-лесно е да решите проблемите рано, отколкото да поправяте "щетите" след това. Също така запомнете, че шефът Ви иска отделът му да изглежда добре, което включва и това, да знае, че можете да си вършите работата.